Äventyrsrace

Two people paddling inflatable boat down rapidsTänk dig att bege dig ut på ett äventyr där du cyklar, paddlar och vandrar en längre sträcka på en bestämd tid som kan sträcka sig över flera dagar. Denna multisport kallas för äventyrsrace.

Äventyrsrace pågår upp till tio dagar och involverar navigation över en omärkt bana i krävande terräng. En del tävlingar erbjuder solo race medans andra kräver en laguppställning mellan två till fem personer. Lagen kan vara könsmixade och är den vanligaste formen och en viss könsfördelning kan vara ett krav för att tävla. Under tävlingen stoppas aldrig klockan, oavsett om du vilar eller ej. Här är det upp till lagen att välja om och när de ska vila.

Ett äventyrsrace består som tidigare nämnt, utav vandring, cykling och paddling, men kan inkluderar klättring, ridning, skidåkning, forsränning och rappelling till exempel. Reglerna varierar från tävling till tävling men dessa inkluderas i de flesta:

  • ingen GPS
  • inga motorer
  • obligatorisk utrustning måste bäras
  • ingen hjälp från utomstående, förutom vid utsedda övergångsområden
  • laget måste färdas tillsammans med max 50 meters avstånd från varandra

På vägen ska de tävlande passera utsatta kontrollpunkter och passkontroller som oftast har en viss ordning. Övergångsområden är platser där vanligtvis laget kan byta färdsätt och fylla på förnödenheter. De kortare tävlingarna har oftast en och samma övergångsplats för alla delmoment. Här kan de tävlande lämna förnödenheter och redskap för till exempel cykling och paddling som de kan behöva under tävlingen.

De allra flesta äventyrsracen har obligatorisk utrustning som de tävlande måste bära med sig under hela eller delar av tävlingen. En kontroll av utrustningen görs alltid innan tävlingen och lag som saknar delar av den obligatoriska utrustningen kan få hårda straff och i värsta fall diskvalificeras. Kontroller av utrustningen kan även ske under tävlingen.