Grunderna i orientering

orienteering-equipment

Att orientera är ett roligt sätt att ta sig ut i naturen och röra på sig. Men hur gör man egentligen för att orientera, vad behövs och vilka kläder ska man ha på sig? För den ovana inom området kan frågorna vara många och här ger vi en del svar.

Orientering handlar inte bara om att vara uthållig eller snabb, utan du behöver också kunna hantera karta och kompass. De bästa orienterarna kan inte bara ta sig fram fort mellan de olika kontrollerna utan väljer dessutom sällan fel väg.

Det finns fem grundmoment du ska kunna behärska för att kunna orientera. Du måste förstå vart du är på kartan och vart du ska, du ska kunna välja och planera din väg, passa kartan, du ska under tiden du följer din plan, kunna kontrollera kartan och se att du är på rätt väg och du ska kunna hitta kontrollerna och ta dom.

För att kunna orientera behöver du karta och kompass. Kartan visar olika typer av områden som höjder, bäckar, sankmarker, branter, byggnader stigar och kontroller till exempel. Den detaljrika kartan ska underlätta för dig som orienterare att kunna ta beslut utifrån terrängen och på ett smidigt sätt ta dig fram till nästa kontroll.

Kompassen hjälper dig att ta ut din riktning från din nuvarande position mot nästa mål. Genom att placera målet på kartan framför dig och passa ihop kartans norr med kompassen och vrida dig runt tills båda pekar mot norr, så har du fått ditt mål rakt framför dig.

Klädvalet är egentligen rätt enkelt. Du behöver fotriktiga skor som klarar terräng och oömma kläder som tål att svettas i samtidigt som de ska klara av att kvistar tar tag eller en hasning utför en kulle. De ska också klara av olika väderlekar som vind och regn. Att behöva springa blöt är inte så roligt.

Det kan vara bra att testa på orientering via en lokal orienteringsklubb, innan du ger dig ut själv. Det finns även andra former av orientering, som till exempel stolpjakten som finns på flera olika platser runt om i Sverige. Du använder dig utav en karta som kan laddas ner via app eller erbjuds på orten och stolparna har lite olika svårighetsgrad. Allt ifrån lätt till de svårare som kräver en kompass.