Orientering i bergen

Orienteering CoupleOrientering sker som bekant i skog och mark, som du navigerar dig fram i via karta. Terrängen är varierande och vanligtvis kuperad och genom att kunna tyda kartans olika delar, kan man enkelt läsa ut vart den bästa vägen är och vilka områden som man bör undvika.

När man deltar i en tävling är inte alltid terrängen bekant. Du kan ha färdats långt för att delta och har inte vistats i trakterna tidigare. Då är kartkunskapen ditt allra bästa verktyg för att på ett smidigt sätt kunna ta dig mellan de olika kontrollerna.

Genom att kunna avläsa kartan korrekt, kan du se hur berget framför dig ser ut. Finns det branter du ska undvika och sparar du tid på att gå över eller är vägen runt bättre. Genom att analysera kartan och förstå området kan de bästa besluten tas för gällande område och tid sparas.

Förutom traditionell orientering finns det tävlingar som OMM, där du tävlar i lag om två under två dagar. Du orienterar dig över besvärlig terräng över berg. Du kan råka ut för regn, blåst, sol, hagel och alla andra typer av väder som är möjliga. Du och din lagkamrat behöver ha kunskaper och färdigheter i navigering, överlevnad, uthållighet, lagarbete, och kunna ta bra vägval liksom intelligens.