Intro till orientering för barn

En förälder som älskar orientering kommer så klart vilja att barnen följer med och blir delaktiga. Man vill dela med sig av sina största intressen och orientering är också en hälsosam aktivitet för barnen så det är två flugor i en smäll. För mindre barn är det små steg som gäller innan det börjar på allvar. Det finns flera sätt att inkludera barnen i ditt fritidsintresse, här är våra tips för att väcka barnens nyfikenhet på sporten: 

Skogspromenader med karta

Du kan ladda ner kartor på områden från kommunens hemsida eller direkt från Hitta.se om du inte har några själv. Börja med kortare promenader i skog och mark där ni följer en karta med utritat mål. Låt kanske barnen rita rutten som ni ska ta, och lär dem sedan hur de läser kartan för att följa sina egna streck. Är de inte van att gå omkring i skogen kan ni hålla er till kortare promenader i början. Begränsa områdena ni ska gå i och ta det i barnens takt. Mindre barn behöver tid att pausa och titta på undren i skogen och det ska uppmuntras. Ta en fikapaus i skogen, prata om de olika växterna och spåren ni hittar.

Ballongjakt

Gör första orienteringsrundan extra kul med ballonger! Beställ hem heliumballonger från Ballongkungen.se och köp med en heliumtub. Gå den utstakad rundan själv och sätt upp en eller flera ballonger vid varje station beroende på antal barn som deltar. Tanken är att barnen plockar med sig ballongerna vid varje stopp, en ballong för varje barn. Är ni inne i skogen behöver en vuxen så klart följa med och hjälpa dem att följa kartan. Kartläsning tar tid att lära sig, helst när du ska läsa av kompassen också. Ballongerna blir en fin present för dem när de avklarat hela banan.

Leta Påskägg

Under påsken så kan man hemma på gården på kvällen innan påsk gömma ägg för de yngsta i familjen. Istället för att de ska springa fritt och leta så kan ni ha gjort en karta över gården och på ett ungefär visat var påskäggen är gömda. Detta är ett bra sätt för barnen att få lära sig hantera en karta tidigt i livet. För de äldre barnen så kan ni göra mer avancerade kartor som gör det hela lite svårare.