Cykelorientering

Orientering kommer ju i många olika former, och inte alla av dem sker ens till fots. Idag tänkte vi tipsa om cykelorientering, vilket är precis vad det låter som.

Att springa omkring i skog och mark som i vanlig orientering är så klart en stor favorit, men samtidigt måste man acceptera att det inte är alla som vill eller kan göra detta. Det är exempelvis ganska vanligt med knäproblem, i alla möjliga åldrar. Att då vara ute och springa i terräng kan lätt förvärra detta problem. Något som dock är mycket mer skonsamt för knäna än att springa är att cykla.

Cykelorientering är inte direkt en organiserad sport, men det finns fortfarande de som sätter upp sådana event. Friluftsfrämjandet har bland annat anordnat cykelorientering i många år på flera orter landet över. Detta blir då mer en rolig friluftsaktivitet där man får sig lite motion mer än en tävlingsinriktad sport. Men för de som kan uppskatta detta är det absolut inget fel med det.

Det enda man egentligen behöver för att kunna prova på cykelorientering är en cykel. Detta är ju något de flesta har tillgång till, men inte alla så klart.  Är man en av dem som inte äger en cykel kan man alltid titta in i en butik som Cykelkraft och kolla igenom deras utbud. Om det är en landsvägscykel eller något som en mountainbike som passar bäst beror förstås på var man tänkt orientera.

I nuläget är det kanske inte säsong för cykelorientering, men så snart våren börjat på allvar och lutar mer mot sommar än vinter kommer man säkert kunna hitta mer om detta. Men om det fortfarande inte finns tillgängligt där man bor även efter våren är i full fart kan man alltid ta kontakt med sin lokala friluftsförening och fråga om det inte går att anordna något.