Orientera med hunden

Något som är fullt möjligt är att låta sin hund följa med när man ska ut på en orienteringstur, åtminstone så länge man har hunden i koppel eller ser till att orienteringen sker ute i skog och mark där man faktiskt har tillstånd att släppa hunden fri.

Ta med dig din fyrfota vän

Många hundägare som orienterar tänker av någon anledning inte i banorna att man faktiskt kan ta med sig sin hund när man far iväg och orienterar. Vi menar självklart inte på tävlingar om man är aktiv inom sporten, även om det också finns tävlingar där hundar deltar, utan när du far ut och tränar på ett eller annat sätt. Att ta med sig hunden kan ofta vara roligare än att orientera helt på egen hand eftersom man helt enkelt har lite sällskap och för en hund så är detta någonting som oftast är fruktansvärt uppskattat.

Tänk på följande

Det är viktigt att man överväger en del saker innan man tar med sin hund på en orienteringstur. Enbart hundar som är extremt lydiga kan följa med och orientera utan koppel, om det inte är så att man orienterar på en sådan plats där man med säkerhet kan avgöra att hunden inte kommer störa andra människor eller vilt av något slag. Är vädret väldigt dåligt så måste du även tänka på att hunden kan bli kall och blöt av på ett sätt som kan vara den skadligt och då bör du se till att utrusta den med en regnoverall så att den helt enkelt inte far illa. Blir en hund kall och blöt samtidigt som den jobbar hårt finns nämligen stora risker att den kan råka ut för olika sorters muskelskador och liknande, vilket man självfallet alltid vill undvika.