Mer om skidorientering

Skidorientering

Gillar du att både åka skidor och att orientera? Då borde du börja med skidorientering! Det första steget om du är sugen är att leta upp en klubb i närheten av där du bor. Som vi tidigare skrivit lite kortfattat om skidorientering, här kommer lite fördjupning.

På Svenska Orienteringsförbundets hemsida kan du enkelt söka efter klubbar som verkar där du bor. Ta kontakt med dem och hör om de anordnar skidorientering. Gör de det, är nästa steg att utrusta dig själv för sporten.
Rätt utrustning
Inom skidsport i allmänhet är det viktigt att ha rätt utrustning. När det gäller skidorientering blir det ännu lite viktigare. Du kommer att åka i stora och fina spår men också i snåriga och svåra spår, det här ställer helt andra krav på din skidutrustning. Du får omfattande utrustningstips på Orientering.se.

Till att börja med spelar kläderna stor roll. Du vill inte frysa men samtidigt får det inte bli för varmt när du åker för fullt. Använd dig därför av lager på lager och du bör använda dig av en vinterjacka som andas för bästa resultat. Sådana jackor kan du hitta hos Länna Sport som ett exempel.

När det gäller skidutrustning är det vanligaste att använda skateskidor tack vare deras mångsidighet. Eftersom att du ofta kommer åka i trånga spår kommer det vara svårare att skjuta ifrån – vilket gör att stavarna spelar en ännu större roll. Testa dig fram med olika stavlängder för att hitta rätt längd för just dig. Till skillnad från vanlig längdskidåkning behöver du inom orienteringen ett kartställ för att kunna läsa din karta på bästa sätt. Det är också viktigt med en bra kompass.