Tävla i orientering

Det finns många olika sätt på vilka man kan tävla i orientering eller hur man kan följa olika event och evenemang inom orientering. Vi vet att sporten ständigt ökar i popularitet bland annat i Sverige och det gör att allt fler har börjat följa tävlingar och turneringar både på plats, hemma i TV-soffan såväl som via internet.

En tävling inom orientering kan pågå i allt från ett par timmar upp emot flera dagar. Tävlingarna varierar dessutom beroende på när på året de arrangeras. Det är till exempel väldigt vanligt med så kallad skidorientering på vintern. Detta är alltså samma typ av orientering som sker till fots i till exempel skog och terräng, förutom att man åker skidor på snö istället.

En tävling inom orientering går i stort sett till så som man minns att orienteringen gick till i skolan. Däremot används lite mer avancerad teknik i en riktigt orienteringstävling. På de stora tävlingarna är det nämligen så att varje deltagare förses med en elektronisk fluga som gör att domare och andra arrangörer kan följa varje tävlande. Man kan alltså se vilken position han eller hon ligger på samt kontrollera att varje kontrollstation är besökt på ett korrekt och regelrätt sätt.

Om du själv är sugen på att börja tävla inom orientering eller helt enkelt vill testa på sporten är det bara att vända sig till närmaste förening. Det finns föreningar runt om i hela Sverige som alla har olika nivåer och välkomnar alla.