Mountainbikeorientering

MountainbikeorienteringSom många vet så kommer sporten orientering i en rad olika former. Man kan till exempel välja att tävla i så kallade traditionell orientering, där man till fots springer, går och klättrar för att på snabbast möjliga tid kommer fram till de kontrollerna som man behöver klara av för att kunna gå i mål på ett event inom orientering.

Många utövare har även börjat få upp ögonen för andra typer av orientering och bland dessa har vi sett många evenemang som till exempel fokuserar på orientering på skidor eller med bil eller andra fordon.

Om man känner sig lite äventyrlig av sig och verkligen vill testa på någonting fartfyllt som kräver både mod och en stor portion skicklighet rekommenderar vi varmt att ta en titt på orientering med mountainbike. Detta innebär alltså i stora drag att man utför precis samma typ av procedur som man gör i traditionell orientering eller vilken annan typ av orientering som helst.

Skillnaden är främst den att man alltså gör det genom att ta sig fram genom svår terräng, berg och lera på en mountainbike istället för till fots. Det gäller då att man är väldigt duktig på att manövrera sitt fordon och det är inte helt ovanligt att många tränar på att ta sig fram snabbt och smidigt genom alla typer av terräng på en cykel innan man ens börjar tänka på att addera momentet av kartläsning och att hitta till de obligatoriska kontrollerna.

Först när man är riktigt duktig på att cykla med en mountainbike bör man börja med mountainbikeorientering. Det är en riktigt rolig gren och många säger att det helt klart är värt all träning på grund av farten och momentet att få cykla istället för att bara springa och gå. När man sedan tävlar kan man antingen hyra en cykel eller ta med sig sin egna godkända cykel.