VM i orientering

För en sport som växer så pass mycket och som blir mer och mer populär för varje år som går måste det självklart finnas ett mästerskap som avgör vem i världen som faktiskt är den bästa på orientering.

Här mäts då vem som är snabbast, bäst på att läsa karta och vem som har den bästa uthålligheten att ta sig igenom svår terräng och långa dagar. För de som är intresserade av orientering är det en god nyhet att världsmästerskapen i orientering har fått mer och mer uppmärksamhet och sänds allt oftare på vanlig TV.

Det allra första världsmästerskapet i orientering hölls faktiskt i Finland redan år 1966 och det senaste  hölls också i samma land. Finland blev i och med sitt världsmästerskap år 2013 den första nationen i världen att hålla mästerskapet i sitt land fyra gånger. Ett VM som sägs ha varit legendariskt och som höjde ribban för alla kommande VM inom orientering var det år som VM arrangerades i Finland år 2001. Här började man med direktsända TV-sändningar och man kunde även följa varje deltagare i mobilen genom GPS-uppkoppling som varje deltagare hade på sig. Det var även detta år som man också delade upp orientering i olika grenar. Till exempel blev momentet ”sprint”, som är det mest intensiva och snabbast avgörande momentet, en egen gren som man kunde tävla i helt separat.

Orientering har tack vare bättre tv-produktioner och marknadsföring blivit en mycket populärare sport att titta på. Nuförtiden kan man till och med spela på sporten genom bettingsidor. Om 132 dagar är det dags för World Orienteering Championship i Italien. Inom männens orientering har Thierry Gueorgiou rankats som en av de bästa. Han har redan deltagit i i flera VM och chansen lutar mot att han ställer upp även detta år, vilket borde ge honom ganska låga odds med tanke på vinstchansen. Hos kvinnorna är det annorlunda. Där har Simone Niggli-Luder regerat i fler år. Hon har vunnit tävling på tävling. Men 2013 gjorde hon uttalandet att hon skulle dra sig tillbaka. Detta öppnar upp kvinnornas orientering till nya vinnare och bättre odds. Så boka en biljett till södra Europa, ha koll på oddsen och förbered dig på en fantastisk tävling!