Skidorientering

Det finns som för de flesta bekant många olika sätt på vilka man kan orientera. Orientering varierar en hel del beroende på vilka specialiseringar man har och vilka olika typer av orienteringsformer som man vill hålla på med.

Man kan till exempel välja att orientera i skog och terräng såväl som i stadsmiljö bland avspärrade gator och torg. Man kan även välja vilka olika distanser och vilken typ av svårighetsgrad som man vill utsätta sig för beroende på hur sugen man är på utmaningar och konkurrens. Vilken svårighetsgrad man väljer beror ju förstås även på i vilken form man är. Om man är nybörjare är det förmodligen bäst att börja på en nybörjarnivå medan en erfaren orienterare gärna utmanar sig själv genom att delta i mer avancerade tävlingar.

Man kan också välja på vilket sätt man ska ta sig fram när man orienterar och det allra vanligaste sättet är givetvis att man springer eller på något annat vis till fots tar sig fram mellan de olika kontrollerna. Något som är populärt på vintern är den lite udda med extremt roliga och utmanande formen av orientering som görs på skidor; skidorientering.

Det hålls många evenemang och turneringar inom denna typ av orientering som naturligtvis adderar en extra dimension till det vanliga; att läsa kartan och att ta sig fram så snabbt som möjligt mellan de olika stationerna. I skidorientering håller man sig till viss del till ett skidspår men man kan också behöva lämna spåret för att ta sig fram till den utsatta stationen.