Motionera i skog och mark

young-couple-jogging-outdoors-in-spring-nature

Mycket tack vare vår allemansrätt, har vi möjlighet att ta oss ut i skog och mark, oavsett vart vi befinner oss i landet. Det är faktiskt bara att knyta på sig skorna och bege sig ut till närmsta skog.

Trotts allemansrätten så finns det vissa begränsningar vart du får och inte får vistas. Du får exempelvis inte gå på någon annans gård, mindre villaträdgårdar, avskilda gårdsplaner, stigar och mindre vägar som går vid hemfridszonen. Vart gränsen går är lite svävande, men passerar du över gården på 60- 70 meter från bostaden, kan det knappast anses som hemfridsbrott.

Vad kan man då göra för att motionera i skog och mark? Du kan så klart vandra i skogen och uppleva naturen. Ge dig ut och plocka svamp och bär, fyll på från naturens stora skafferi. Bergsklättring är en annan form av motion, men kan kräva att du tar med dig utrustning för bergsklättring, alternativt åker till någon anordnare som Via Ferrata, som håller till vid Skuleberget, strax norr om Docksta.

Orientering är en annan form av aktivitet ute i naturen. Friskluft och motion varvas med pulshöjande löpturer över stock och sten, som är helt beroende på att du kan tyda kartan och hitta den bästa vägen till kontrollerna. Orientering kan också utföras till exempel på skidor, på mountainbike och i bil.