Orientering – historia
Orientering är en sport med rötterna i Sverige. Första gången det tävlades i orientering var på Stockholmgarnisonens årliga idrottsspel i slutet av maj år 1893. Som namnet antyder så var detta dock en tävling endast öppen för militärer.
Den första orienteringstävlingen öppen även för civila arrangerades den 31 oktober år 1897 av Idrætsklubben Tjalve och genomfördes i Nordmarka norr om den norska huvudstaden Oslo.
Första tävlingen på svensk mark ägde rum den 17 mars år 1901 och utgjordes av en bana på totalt 14 km i området kring dagens Sundbyberg, vilket var naturligt då tävlingen arrangerades av Sundbybergs IK. Segrare i tävlingen, som hade kontroller vid Bromma respektive Spånga kyrka samt Vällingby gård och Duvbo gård, blev Victor Dahl med tiden 1:35:34.
Nästa milstolpe i orienteringens historia torde vara år 1919 när något som kallas för förbundsorientering infördes, vilket innebar att sporten fick mer av dessa nuvarande form. Några år senare, nämligen år 1925 tilläts även kvinnor att börja tävla i orientering.
Det första svenska mästerskapet i orientering gick av stapeln år 1935 i Skinnskatteberg med 200 deltagare. Två år senare bildades också Svenska orienteringsförbundet på ett möte i Stockholm.
År 1945 var ett annat historiskt år eftersom det var detta år i slutet av april som det första Tiomila hölls med 66 deltagande lag. Än idag är Tiomila en av de riktigt klassiska orienteringstävlingarna.
Så småningom började även sporten att spridas till andra delar av världen och år 1961 bildades också det Internationella Orienteringsförbundet vid ett möte i Köpenhamn, på vilket svenska Inga Löwdin utsågs till generalsekreterare.
Fem år senare, närmare bestämt år 1966, arrangerades också det första världsmästerskapet i orientering i Fiskars i Finland. Därefter arrangerades VM som regel vartannat år ända fram till 2003 då det blev ett årligt mästerskap. Totalt har tre VM gått i Sverige, Linköping 1968, Skövde 1989 samt Västerås 2004. Om knappt två år, i slutet av augusti 2016, är det dags igen när VM i orientering avgörs i Strömstad.
Genom åren har Sverige tagit hem en rad VM-medaljer, framför allt på damsidan. Den mest kända svenska orienteraren är troligtvis Annichen Kringstad som 1981, 1983 och 1985 tog hem tre raka VM-guld. Det senaste svenska VM-guldet kom tidigare i år när Annika Billstam tog hem guldet på medeldistans.
Förutom traditionell orientering till fots finns även en rad andra typer av orientering, som till exempel skidorientering, mountainbikeorientering, orienteringsskytte samt bilorientering.
Huvuddelen av informationen i den här artikeln är hämtad från http://www.orientering.se/Forbundsinfo/Historia/Historiskamilstolpar/.